Intervjeerija: Paula Kägu
Sel nädalal on Poliitikalabori KOV-valimiste intervjuude sarjas rambivalguses Markus Meier, kes räägib lähemalt enda poliitkarjääri algusest, plaanidest Tartuga ning edasistest ambitsioonidest.


Kuidas leidsid oma tee poliitikasse?
Eks see poliitikapisik on minu sees olnud juba väiksest saati. Alati on olnud soov asjades kaasa rääkida ja käed külge panna. Oli ka imelikke anomaaliaid, näiteks kolmandas klassis tekkis mingisugune huvi USA poliitika vastu. Ma isegi ei mäleta, mis põhjusel, aga mingi hetk teadsin kõiki USA presidente peast. Siis sai proovitud oma koolis nii klassivanema, õpilasesinduse liikme kui ka presidendi ametit ning ning lisaks olin noortevolikogus esindaja. Tee Keskerakonda leidsin juba aastal 2016, mil liitusin noortekoguga. Eks põhjuseks ikkagi see, et kui sa elad Eesti mõistes ääremaal, siis sa tunned ka omal nahal, et sinul ei ole alati samasuguseid võimalusi kui teistel. Keskerakond on alati saanud sellest hästi aru, et inimese saatusenumbriks ei tohi olla postiindeks.


Mis põhjustel kandideerid KOV valimistel?
Viis aastat tagasi kolisin ma Tartusse, et alustada keskhariduse omandamist Hugo Treffneri Gümnaasiumis. Väikelinna poisile on tegelikult suur väljakutse minna kontvõõrana Eesti ühte tunnustatuimasse kooli, kuid minu meelest see just kehastabki Tartut kui võimaluste linna, kus oma unistusi ellu viia. Paraku mulle tundub, et täna sellist nooruslikku ambitsiooni linnavalitsemise tasemel ei ole ja sellel on omad tagajärjed. Tartu rahvaarv on kahanenud viimase nelja aasta jooksul üle 5000 inimese ehk umbes Elva linna jagu elanike võrra, ühendus maailmaga on parimal juhul harv ja nii leiavad minuvanused pärast kõrghariduse omandamist uusi väljakutseid mujalt. Selle lahendamiseks tuleb pakkuda eeliseid, miks olla tartlane! Vot sellepärast kandideerin ma Tartu linnavolikogu liikmeks.


Tutvusta oma valimisplatvormi kolme peamist punkti.
Esiteks tuleb Tartus kehtestada tasuta ühistransport. Tasuta ühistransport on uus “must-have”. Ega siis asjata ei plaani Pariis selle meetme sisseviimist. Ikka sellepärast, et keskkonnareostust vähendada, parandada inimeste ligipääsu teenustele ja toetada kohalikku majandust. Lisaks, kes ei tahaks säästa aastas umbes ühe kuu kommunaale? Teiseks soovin seista parima rohelise linnaruumi eest, et arendada Tartu rohealadest meeldivad ajaveetmiskohad. Olgu selleks siis näiteks Anne kanali perepark või tasuta Wifi-alaga Toomemäe õppepark, kus on paviljonid koos laadimispunktidega. Ka kergliiklusteed tuleb ühendada võrgustikuks ja taristu teha võimalikult turvaliseks nii jalakäijale, jalgratturile kui ka elektritõukerattale.
Last but not least – ka noortele tuleb toeks olla. Alustame ju kõik umbes 16-20-aastaselt iseseisvat elu ja soovime, et see läheks võimalikult valutult. Arvestades viimast paari aastat, on paljude vaimne tervis tugeva löögi all ja selles vallas  tuleb kindlustada võimalikult kiire abi. Selleks, et oleksime tööjõuturul juba varakult konkurentsivõimelised, on oluline pakkuda võimalust õppida gümnaasiumis autokooli teooriaosa vabaainena. Vaadake CV-keskust: iga kolmas töökoht eeldab B-kategooria juhiluba. Rohkem infot leiab minu kodulehelt: https://markusmeier.ee.


Millised on sinu ambitsioonid ja edasised eesmärgid?
Minu arvates keskendutakse avalikes aruteludes liiga palju sellele, millisel  ametikohal keegi parasjagu on või kes millise  koha saab. Sellist toolide mängu mängitakse kohvi kõrvale. Amet ei saa olla ambitsioon või eesmärk omaette, vaid vahend, millega on võimalik  sihte ellu viia. Ja kui sa küsid minu sihte, siis see on just nende lubaduste elluviimine.


Mida tähendab Sinu jaoks Tartu vaim?
Akadeemilist vabameelsust. Pirogovi platsi tudengitraditsioon [ainuke vabaõhus olev avalik koht, kus võib lahjat alkoholi tarbida], mille eest sai ka eelmine aasta seistud, kui linnavalitsus selle ära lõpetada tahtis.
 

Kuidas noore poliitikuna läbi lüüa?
Kadri Simson ütles mulle kunagi, et noorena tuleb olla julge, sest ebaõnnestumised antakse kergemini andeks. Ma usun, et siin on tõetera sees, sest kui sa pead mõne endast kogenuma poliitikuga vaidlema, siis ei tohi karta lolliks jääda, vaid nii saadki juurde kogemusi ja tarkusi. Muidugi peab olema ka usku oma ideedesse ja ka aimdust, kuidas on neid kõige parem ellu viia. Valijad oskavad seda hinnata.


Mis on Sulle valimiskampaania puhul kõige meeldivamad ja kõige keerulisemad osad?
Poliitika on kõige suurem kunst, sest selle eesmärk on pakkuda emotsiooni ning seda ta teeb oivaliselt kõigile. Mõni võib küll paatoslikult deklareerida, et teda see poliitika absoluutselt ei huvita,aga seesama inimene ei saa aru, et see ongi kõige tugevam emotsioon. Valimiskampaania on selle kunsti üks väljundeid, kus rahvaesindaja sukeldub otse rahva sekka neid emotsioone koguma ja vahendama. Muidugi on kõige helgemad hetked siis, kui valija ütleb, et ta tuleb sinu poolt hääletama. Lemmikmoment on see, kui üks minust noorem tüdruk tuli ise minuga keset kampaaniat suhtlema ja ütles: „Olen sind TikTokis näinud, sa seisad õigete asjade eest ja hääletan sinu poolt.“ Siis mõtlesin küll, et kui minu pärast tuleb kasvõi üks noor valima, siis see on justkui kinnitus, et olen õigel teel.
Valimiskampaanias tehakse tohutu eneseareng. Sa võid küll seda kõrvalt vaadates mõelda, et mis see siis teha ei ole, aga kandidaadina võtad asja hoopis tõsisemalt ja pead päriselt käed külge panema. Kui konkreetselt midagi välja tuua, siis mina vene keelt ei räägi. Vähemasti olen sõnade кандидат, выборы ja pisut miimikaga mõne valija ikkagi ära veennud. Sõnavara laieneb, eksole. Kampaania vältel igatsen rohkem aega, sest soovid ikkagi võimalikult paljude valijatega kohtuda. Meie, kandidaatide, õnnetuseks on see, et oleme niivõrd unikaalsed, et meid on ainult üks ja kõigini ei jõua.


Mida muudaksid praeguse Tartu suuna juures ja millised on senise suuna positiivsed küljed?
Sooviksin rohkem noori linnajuhtimise juurde. Et noortel oleks julgust unistada ja nende unistuste nimel tegutseda. Ma ise loodan, et peale valimisi on sellist nooruslikku pealehakkamist rohkem. Positiivsena saan ma välja tuua selle, et ka viimased kaks aastat opositsioonis olles saime me osa oma lubadustest ellu viia. Kuna ma töötan praegu linnavolikogus Keskerakonna fraktsiooni nõunikuna, siis lisaeelarvele esitasime me (taas) sadu muudatusettepanekuid. Libistasin minagi paar tükki sinna sekka ja asi arenes nii kaugele, et varsti täiustatakse Anne kanali välijõusaali kahe uue jõuseadmega.

Mis Sa arvad väljendist poliitbroiler?
Mõnest sirgub paabulind, teisest tehakse grillkana.


Kus näed ennast viie aasta pärast?
Ma tahan loota, et viie aasta pärast ma saan mõelda praegusele perioodile tagasi kui ühe põneva teekonna algusele ega pea seda kahetsema.

Categories: Intervjuud

0 Comments

Lisa kommentaar

Avatar placeholder

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga